Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký Klusák

1. 4. 2011

Původ & Historie

Americký klusák byl vyšlechtěn koncem 18. století v Apačském pohoří. V roce 1788 byl do USA dovezen Anglický Plnokrevník Messenger, který měl klusácké vlohy po starých norfolských cestovních koních (jako většina tehdejších plnokrevníků). Messengerův vynikající rodokmen obsahoval krev všech tří arabských plnokrevníků - zakladatelů anglického plnokrevníka. Messenger v zápřeži nikdy nezávodil, ale v rodokmenu měl několik klusáků a tyto vlohy předával potomstvu. Messenger připouštěl všechny typy klisen včetně narrangasettských mimochodníků (kteří dnes už neexistují). Díky tomu se dostalo do chovu mnoho koní s mimochodem.

 

Druhou linii založil hřebec Clay - potomek berberského hřebce dovezeného z Tripolisu v roce 1820. Za nejvýznamnějšího představitele amerického klusáka je však považován Hambletonian, kterému v žilách kolovala jak krev Messengera, tak Claye. Bývá označován jako „hřebec zakladatel amerického klusáka." Sám nikdy nezávodil, ale říkalo se, že urazil míli za dvě minuty čtyřicet osm a půl sekundy. Mezi jeho potomky bylo spousty vynikajících klusáků.

amerik.jpg

Popis plemene

Jedná se o vysloveně sportovního koně, souladně stavěného a svalnatého. Převážnou skupinu tvoří mimochodníci, kteří jsou v USA více cenění. Přední nohy bývají kratší než zadní. Hlava je hrubší, ale líbivá. Kohoutek mají nižší než záď, nohy jsou pevné s velmi kvalitními kopyty. Plece jsou mohutné a krk perfektně nasazený.

 

Tito klusáci mají velmi přímý, velmi dlouhý a vydatný chod a dovedou se soustředit na výkon mnohem lépe než jiní koně. Ovšem také tréninkové metody byly v předních klusáckých stájích dovedeny k dokonalosti, takže právem toto plemeno drží titul nejrychlejšího klusáka světa.

 

Spousta lidí si americké klusáky pořizují jako rekreační koně, a to především kvůli jejich přátelské a věrné povaze.

Plemenné znaky

U tohoto plemene jsou povoleny všechny barvy srsti, nejvíce rozšíření jsou však hnědáci a ryzáci. Bílé znaky nejsou oblíbeny, nevedou však ke snížení ceny koně. Výška koně se pohybuje od 155 do 160 cm. Celková hmotnost koně nemá být větší než 500 kg.

ame.jpg

Charakteristika

Americký klusák je kůň velice houževnatý, tvrdý, velice často vyniká svou odvahou, i když ji na dráze nemá šanci uplatnit. Je výkonný, poslušný a učenlivý. Vzhledem k tomu, že jsou od malinka podrobováni tvrdému výcviku v zápřeži, nemají šanci vytvořit si pevnější vztah k člověku jako jezdečtí koně. Klusácký výcvik záleží na tom, aby kůň ve vypjatých chvílích nenacválal. Špičkový klusák nemůže být všestranný, proto doby, kdy se používal jak v sulce, tak pod sedlem, už minuly.

 

Využití

Americký klusák je výhradně sportovní kůň, který neslouží k žádné jiné činnosti než k závodům v zápřeži. Plemeno je však dokonale prošlechtěné, proto se jeho chovu věnuje důkladná péče a vyvážejí se do celého světa, pro zlepšení výkonnosti jiných plemen klusáků. V USA jsou klusácké dostihy velice oblíbené a ceny nejlepších klusáku sahají do astronomických výšek.

 

Zajímavost

Originální název plemene - American Standardbred -  vyjadřuje zásadu, že při zápisu do plemenné knihy musí každý špičkový klusák podstoupit přezkoušení standardní rychlosti. Standard byl původně tři minuty, později dvě minuty 30 sekund na míli. U mimochodníků, kteří jsou rychlejší, požaduje standard čas ještě o pět sekund lepší. Dnes je rychlost nižší než dvě minuty na míli celkem běžná.

 

V prodlouženém klusu (v tzv.létajícím klusu) v plné rychlosti americký klusák může dosáhnout až 14,2 m.s-2, přičemž kroková frekvence může být až 2,52 kroků.s-2. Délka kroku může být až 5,92m! Jedná se o diagonální klus.

 

 

amerika.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář