Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký Miniaturní Kůň

1. 4. 2011

Původ & historie

Američtí miniaturní koně byli vyšlechtěni pečlivým výběrem malých jedinců jiných plemen - především anglických a holanských důlních koníků, ale i shetlandských poníků, koní arabských i anglických plnokrevníků, tažných koní a koní plemene Quarter Horse.

 

Společnost zabývající se chovem těchto poníků - American Miniature Horse Association (AMHA) vznikla v roce 1978. Registruje všechny poníky, kteří nepřesahují výšku 34 palců (asi 86 cm).

min.jpgmini.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popis plemene

Miniaturní kůň je zmenšenina velkých plemen koní - včetně jejich tělesných proporcí. Je proto sporné zařazovat toto plemeno mezi poníky, protože kromě výšky nemá žádné jiné znaky ponyů.

 

Miniaturní koně jsou vzorem dokonalosti - hlava je úměrná krku a tělu, vyznačuje se širokým čelem a delšíma ušima umístěnýma dostatečně daleko od sebe. Nejvyšší bod osvalené zádi má ležet ve stejné úrovni jako kohoutek. Velká pozornost a péče se věnuje kopytům a hedvábné hřívě. Ocas by měl kopírovat tvar zádi. Celkový dojem má být harmonický a vyvážený. Zvířata s vrozenými či získanými vadami nebo s vyšší KVH nejsou do chovu zařazeni. Jsou povoleny všechny barevné odstíny srsti.

mink.jpg

Charakteristika

Tito malí koníci jsou nesmírně přítulní, milí, dobrosrdeční, společenští a inteligentní, proto si snadno získají srdce nejen dětí, ale i dospělých.


Využití

V miniaturních koních našla řada Američanů (a v současné době postupně i Evropanů) společníka, jehož přítulná povaha jim pomáhá překonávat stres. Díky jejich malé velikosti je mohou vozit ve větších autech jako psy. Děti na nich mohou jezdit, ale mnohem častěji se využívají do zápřahu, na výlet vyvezou bez problémů dvě dospělé osoby - utáhnou dvojnásobek svojí váhy. Využívají se také při hipoterapii - handicapování lidé na nich samozřejmě nejezdí, ale samotný kontakt s nevelkými koníky jim pomáhá překonávat některé psychické problémy.

 

Konají se také výstavy a soutěže a přehlídky těchto koní - miniaturní koníci jsou předváděni buď na ruce, nebo v zápřahu.

 

Miniaturní koně jsou chováni především pro radost, v tomto připomínají psy, jejich potřeby se ale v mnohém neliší od velkých koní - i když spotřeba krmení je malá a postačí jim i menší výběh.

staj_ufonek2130.jpg

Zajímavost

American Miniature Horse Association vydává časopis Miniature Horse World a každoročně posuzuje stovky miniaturních koní v celých Spojených státech. Na největší akci - přehlídce s názvem Miniature Horse Association's National Show se vybírají nejlepší zvířata a zapisují se do plemenné knihy.

Do Evropy se miniaturní koně dostávají pozvolna, proto jsou poměrně obtížně k sehnání. Zájem o mini koně ovšem roste. V České republice je jejich chovem známý Antonín Sádlo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář